Vidensdeling
Her på siden tilbyder vi viden om forskellige diæter. Diætændring er en livsstil og i nogle tilfælde en nødvendighed.
Vi anbefaler altid at man sætter sig grundig ind i offentlige anbefalinger og deres betydning for en sund diæt inden man på begynder sin rejse ind i sit nye liv.
De Danske anbefalinger på makronæringsstoffer lyder således:
- Kulhydrater: Kulhydrater bør udgøre størstedelen af kosten og bidrage med omkring 45-60% af det daglige kalorieindtag. Fokus bør være på at indtage komplekse kulhydrater fra kornprodukter, frugt, grøntsager og bælgfrugter, da de giver langsomt frigivet energi og fiber.
- Protein: Protein bør udgøre omkring 10-20% af det daglige kalorieindtag. Kilder til protein omfatter kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter, æg, bælgfrugter, nødder og frø. Det anbefales at vælge magre proteinkilder og variere kilderne for at sikre en tilstrækkelig aminosyreprofil.
- Fedt: Fedt bør udgøre omkring 25-35% af det daglige kalorieindtag. Det er vigtigt at vælge sunde fedtkilder som fisk, nødder, frø, avocado, olivenolie og fedtfattige mejeriprodukter. Undgå mættet og transfedt så vidt muligt og fokusere på umættede fedtsyrer, især omega-3 og omega-6 fedtsyrer.
Disse anbefalinger kan variere lidt afhængigt af individuelle faktorer som alder, køn, aktivitetsniveau og eventuelle specifikke ernæringsmæssige behov eller sundhedsmæssige hensyn. Det er altid en god idé at konsultere en ernæringsekspert eller sundhedspersonale for personlige kostanbefalinger.
I nogle diæter ligger der afvigelser i indtaget af kulhydrater, som f.eks. i en ketogendiæt.
Mange sundhedsprofessionelle følger madpyramiden og de almindelige anbefalinger om en varieret og sund kost. Denne tilgang er generelt den bedste for flertallet, men i visse tilfælde kan den “normale” kost være problematisk.
Visse studier fremhæver specifikke diæter, der kan bidrage til behandlingen af visse sygdomme, såsom AIP, The Wahls Protocol, antiinflammatorisk diæt, Candida-diæten, Fodmap osv.
På denne side stræber vi efter at samle forskellige diæter, der er videnskabeligt understøttede, og samtidig give et overblik, så det bliver lettere at navigere og opnå succes med den valgte diæt.